Biografie Damien Rice

Biografie Damien Rice

Mad Damien


Damien Rice is op 7 december 1970 in Dublin, Ierland geboren. Hij groeide op in het plattelandsgedeelte van Celbridge, County Kildare. Hier besteedde hij zijn vrije tijd aan tekenen en het schrijven van liedjes, maar zijn grootste hobby was vissen. Hij viste jarenlang bij de Liffey rivier, waar hij dagdromend zijn dobber in de gaten hield.


Damien zat op een rooms-katholieke middelbare jongensschool, waar hij op de leeftijd van 15 met een viertal schoolgenoten een band oprichtte, genaamd Juniper.  De band speelde alternatieve rock, en Damien schreef bijna alle songs. Na de middelbare school stroomden alle vijf de bandleden door naar de universiteit om daar engineering te studeren. Damien stopte uit verveling na een jaar met deze studie.


Juniper

'Juniper'


De band bleef actief en de vijf bandleden werden in 1997 gecontracteerd door platenlabel Polygram. Juniper bracht twee singles uit: ?Weatherman? en ?The world is dead?. Deze singles deden het tamelijk goed op de Ierse radio. Toch voelde Damien zich niet op zijn plaats. Polygram eiste van Damien meer up-tempo en radiovriendelijke songs te schrijven. Damien verliet in 1998, gefrustreerd, Juniper.


Damien was de platenindustrie helemaal zat en in maart 1999 verhuisde Damien naar Toscane, Italie. Hier verbleef hij op een boerderij en leidde een rustig leven. Maar naar verloop van tijd begon Damien het muziek maken toch te missen. Hij begon weer met het schrijven muziek en trok door Europa waar hij bijverdiende met het geven van straatoptredens. Een jaar later kwam hij fris en vol ideeen terug in Dublin. Eenmaal thuis zamelde hij geld in om een muziekdemo op te nemen. Nadat de demo af was, stuurde hij deze naar producer en filmcomposer David Arnold (Björk, Paul Oakenfold, James Bond). Arnold vond de demo goed klinken en verschafte Damien het geld dat nodig was om zijn eigen muziekstudio in te richten.De band ?Damien Rice? werd opgericht. De bandleden heten: Lisa Hannigan (zang) Tomo Osander (drums), Vyvienne Long (cello) and Shane Fitzsimons (bass). In september 2001 werd ?The Blower's Daughter? in Ierland uitgebracht. Damien scoorde met deze single een top-20 hit en een succesvolle tour in Ierland volgde.


Op 1 februari werd Damien Rice's debuutalbum ?O? in Ierland uitgebracht. Critici waren laaiend enthousiast over het album en bestempelden het met woorden als: "emotioneel","doordringend","meeslepend" en zelfs "hypnotiserend". Na de release volgde een zes weken durende tour in Ierland en ook in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. In juli 2002 werd het album in Engeland uitgebracht en hierdoor kreeg het album wereldwijd meer bekendheid en waardering. In juni 2003 kwam het album in Europa en in de VS uit. Tot nu toe zijn er wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren van ?O? verkocht!"After I made 'O' I was confident it would sell 1000 copies. I was fine with that. I thought that once I'd done a few gigs I could go off travelling again."(c) Rooiebert - damienrice.nl


website ontwikkeling door Bas & Ferry